Képzések

A jó munkához (esetünkben hatékony és eredményes beavatkozáshoz) alapos felkészülés szükséges. E felkészülést támogatja az általunk kidolgozott képzési rendszer. Önkénteseink a BASIC Önkéntes Alapfelkészítési Program tanfolyamának sikeres elvégzését követően vehetnek részt beavatkozásban. Képzési rendszerünk - önkénteseink számára fakultatív jelleggel - tartalmaz a BASIC tananyagra épülő szak-, valamint specialista felkészítéseket, illetve vezetői tréningeket, így az adott szakterület iránt jobban érdeklődő önkéntesek számára lehetőség van elméleti és gyakorlati tudásuk elmélyítésére.

Tanfolyamaink:

  • BASIC tanfolyam
  • Egészségügyi specialista tanfolyam
  • Műszaki mentő specialista tanfolyam
  • RBV specialista tanfolyam
  • Tűzoltó specialista tanfolyam

Szakfelkészítéseket adott témakörben abban az esetben szoktunk szervezni, ha új képességet alakítunk ki, vagy, ha megnövekszik azoknak az önkénteseknek a száma, akik a szakterülettel mélyebben szeretnének foglalkozni. A szakfelkészítések általában egyben gyakorlatok is. Az elmúlt években szerveztünk árvízvédelmi szakfelkészítést, szivattyúkezelő szakfelkészítést, de állategészségügyi szakfelkészítést is.

Mind a BASIC tanfolyamok, mind pedig a specialista tanfolyamok esetében lehetőség van az önkéntes máshol, megfelelő tematika alapján szerzett végzettségének elismerésére, honosítására (pl. lehetséges a tűzoltó alaptanfolyam elvégzéséről szóló bizonyítvány elismerése a BASIC 3.1 modul vagy a tűzoltó specialista tanfolyam vonatkozásában).

Az alábbi oldalakon böngészhetsz a korábbi képzésekről szóló híreink között és megismerheted a BASIC Önkéntes Alapfelkészítési Programot:

Hírek - képzések

BASIC Önkéntes Alapfelkészítési Program

 

Gyakorlatok

A gyakorlatok hasznosak, hiszen önkénteseink a valós katasztrófákhoz hasonló helyzetekben gyakorolhatják be a megfelelő eljárásokat és szakmai fogásokat. A különböző tanfolyamok mellett egy évben általában 6 gyakorlatot szervezünk önkénteseink számára, átlagosan kéthavonta. A gyakorlatok rendszerint egynaposak, azonban évente 1-1 alkalommal többnapos gyakorlatot is szervezünk (általában péntektől vasárnapig). Minden év elején képzési tervet készítünk az adott esztendőre, amelyet úgy állítunk össze, hogy a gyakorlatok változatosak legyenek, és lehetőleg az egyesület összes képességét érintsék.

Az alábbi oldalakon böngészhetsz a korábbi gyakorlatokról szóló híreink között:

Hírek - gyakorlatok