2016. augusztus 15., hétfő 15:42

EFOTT 2016

2016-07-11 efott 20162016. július 12-17. között Velencén tartották az idei EFOTT fesztivált, melynek elsősegélynyújtó és műszaki mentő biztosítását ezúttal is Egyesületünk végezte. 

Önkénteseink 11-én, megalakulást és felmálházást követően utaztak le Velencére, és délután megkezdtük az eü bázis építését, hogy a másnap déli kapunyitást már teljes készenlétben várhassuk. A tavalyi évhez hasonlóan kialakítottunk egy ügyeleti helyiséget, két sátorban összesen három ellátóhelyet, egy további sátorban pedig fektetőt. Telepítettük mobil vezetési pontunkat, kialakítottunk egy raktár- és két pihenő/étkező sátrat, így összesen több mint 120 m2-es bázist építettünk fel és rendeztünk be. Emellett egy autónkat műszaki mentő szernek málháztuk fel, többek között láncfűrésszel, szivattyúkkal, aggregátorokkal, kárhelymegvilágító készlettel valamint porral- és habbal oltó készülékekkel.

Az egészségügyi ügyeletet a Sped-Med Kft-vel közösen láttuk el, akikkel évek óta dolgozunk együtt EFOTT-on, így a közös munka zökkenőmentes volt. Azokat az eseteket, melyek csak elsősegélynyújtást igényeltek, önkénteseink látták el, amikor komolyabb ellátást, gyógyszert vagy kórházba szállítást igénylő sérültet kellett ellátni, azt a mentősök végezték, de általában önkénteseinknek lehetőségük volt ezen eseteknél „asszisztálni”, így rengeteget tanulhattak.

Pénteken a szervezők 10 000 fő feletti létszámot vártak a területre, ezért a jogszabályi előírásoknak megfelelően aznap este 18 óra és hajnali 1 óra között a Sped-Med-et az Országos Mentőszolgálat váltotta fel, de OMSZ szakembereivel is kölcsönösen segíteni tudtuk egymás munkáját.

A hét közepén hatalmas vihar érte el Velencét, erős széllel és nagy mennyiségű esővel. A szabadtéri koncerteket átszervezték, a fesztiválozókat a zárt koncerthelyszínekre, sátrakba terelték. Az időjárás miatt Egyesületünk minden helyszínen lévő önkéntese dolgozott, a már leváltott nappalosok is újra felvették a szolgálatot. A délután folyamán, még órákkal a vihar előtt elkészítettünk egy tervet, hogy ha bekövetkezik a várható kedvezőtlen időjárás, hogy fog átállni a szervezet műveleti csoportra, melyet gyorsan sikerült is megvalósítani.

A hirtelen érkezett vihar miatt az eü bázison is sokan kerestek menedéket, így ideiglenesen befogadóhelyként is üzemeltünk. A vihar alatt többen szenvedtek kisebb sérüléseket, legtöbben a fedett hely keresése közben csúsztak el, léptek gödörbe. Az ő eü bázisra való szállításukat műszaki mentő járőrünk végezte. Az éjszaka folyamán több helyen akadozott a központi internet- és áramszolgáltatás. Mi rendelkeztünk saját internettel, és áramkimaradás esetén perceken belül aggregátorról történő üzemelésre tudtunk volna átállni, ha szükséges, így az EFOTT vezetése is „átköltözött” hozzánk, mert ez sehol máshol nem volt elmondható.

Műszaki mentőink a vihar elvonulása után a bejelentések alapján elkezdtek szivattyúzni. Elsősorban a főbb közlekedési útvonalakat tették járhatóvá, de volt hogy sátor tetejéről kellett leszivattyúzni a vizet, nehogy beszakadjon a súly alatt. A hét további részében is bizonytalan, csapadékos időjárás volt, és bár szél nélküli, gyenge intenzitású eső esett, a teljesen átvizesedett talaj már ezt sem tudta elvezetni, így az utolsó napokban is számos alkalommal volt szükség önkénteseinkre a kárelhárításban.

A vasárnapi fesztiválzárásig összesen 157 esetben nyújtottak elsősegélyt önkénteseink, ennek egy részét a Sped-Meddel és az Országos Mentőszolgálattal közösen.

A biztosításban 19 fő önkéntesünk vett részt, akik összesen 1637 munkaórát dolgoztak.

 


 

 

Utoljára frissítve: 2016. augusztus 15., hétfő 16:10