2018. november 26., hétfő 11:28

BASIC vizsga és gyakorlat

2018. november 16-18. között háromnapos program keretein belül tartottuk meg az idei BASIC vizsgát.

Péntek este a tesztlap megírásával öten kezdték meg a vizsgát. A közel 100 kérdésből álló, a tanfolyamon oktatott 12 modul mindegyét érintő kérdéssor kitöltésére 3 óra állt a vizsgázók rendelkezésére. Ezalatt régi önkénteseink, a vizsgázók felügyelete mellett az eszközökkel, készletekkel, raktárral kapcsolatos feladatokat, karbantartásokat végezték.

Szombat reggel az egyéni gyakorlati vizsga következett. A vizsgabizottság elnöke Egyesületünk elnöke volt, és ezúttal is meghívtuk a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Magyar Vöröskereszt képviselőjét, akik mellett az adott témakört oktató instruktor is jelen volt.

A hallgatók 3 kérdésből álló tételt húztak. Ebből egy minden esetben egy elsősegélynyújtó szituáció volt, ami előtt beugróként az újraélesztést és a stabil oldalfektetést is be kellett mutatni. A másik két kérdés műszaki mentéssel, tűzvédelemmel, távolságvédelemmel, radiológiai-, biológiai-, vegyi védelemmel, híradó-kommunikációval kapcsolatos feladat lehetett.

A vizsga ezen részének befejeztével elfogyasztottuk az önkénteseink által főzött ebédet, majd egy külső helyszínen a csoportos vizsgarész következett. Itt a vizsgázók járőrökbe lettek beosztva régi önkéntesekkel együtt, és egy komplex feladatot kellett megoldaniuk. A sérülteket fel kellett kutatni, ellátni majd hordágyon kihozni a területről, több nehezítő tényező megoldásával: volt olyan sérült akit csak teljes vegyi védelmi felszerelésben lehetett megközelíteni egy ismeretlen gáz miatt, volt hogy járőrtárs lett rosszul, de időnként a régi önkéntesek „eltűntek” a vizsgázók mellől, ezáltal kénytelenek voltak önállóan érvényesülni.

A szituáció megoldását követően, már vizsgán kívül, immár teljes értékűen együtt dolgoztak az újak és a régiek. Összetettebb sérülések ellátásával, a városi kutatás-mentés és a kötéltechnika használatával oldották meg a nap hátralévő feladatait.

Késő este tértünk vissza a bázisra, ahol a vizsgabizottság kiértékelte a csoportos feladat végrehajtását, majd összesítettük a pontokat: a vizsgát mindenki sikeresen teljesítette.

Vasárnap rövid módszertani foglalkozásokat tartottunk: átismételtük az orrfűrészek rendeltetésszerű használati módjait, bemutattuk a Rescue Jack eszközök biztonságos alkalmazását, valamint a csecsemő, gyermek és felnőtt újraélesztést gyakoroltuk.

Új önkénteseinknek ezúton is gratulálunk a sikeres vizsgához! Köszönjük a közreműködést a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Magyar Vöröskereszt képviselőjének, valamint az imitátoroknak, akik ismét nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy élethű sérüléseken gyakorolhassunk.

A hétvége folyamán közel 400 munkaórát teljesítettünk.

Utoljára frissítve: 2018. november 26., hétfő 11:31