2017. február 13., hétfő 13:18

Tájékoztató nap

2017-02-05 tájékoztató nap2017. február 05-én megtartottuk idei első tájékoztató napunkat azok számára, akik nálunk szeretnének önkéntesként tevékenykedni. A résztvevő 10 új önkéntesünknek szervezetismeretet, munkavédelmet és híradó-kommunikációs ismereteket oktattunk.

Tavaly vezettük be a tájékoztató napokat önkénteseink felvetése nyomán, miszerint sokaknak nincs lehetőségük egyszerre hat egymás utáni hétvégi napot arra áldozni, hogy részt vegyenek a BASIC tanfolyamon, de szeretnének önkéntesek lenni. A tanfolyamból kiemeltük azokat a modulokat, melyek ismerete feltétlenül szükséges az Egyesületnél végzett munka során, és pilot jelleggel két ilyen napot tartottunk tavasszal, és a korábbiaktól eltérően csak egy BASIC tanfolyamot, ősszel. A rendszer újítása sikeresnek bizonyult, így ezúttal már mindenki számára nyitottan tudtuk megtartani a tájékoztató napot.

Hogy a résztvevők teljesen tisztában legyen azzal, hogy mivel foglalkozunk és hogyan épül fel az Egyesület, a napot szervezetismerettel kezdtük. Itt bemutatásra került az ÖPVE helye és szerepe a mentésben, más szervezetekhez képesti elhelyezkedése, képességeink, nagyobb alkalmazások, melyeken részt vettünk, és egyéb rendszeresen tartott programjaink. Ezután ismertettük az előmeneteli rendszert, az elismerések rendszerét, a készenléti fokozatokat és a beavatkozások során használatos dokumentációt.

A munkavédelmi oktatáson szó esett a nálunk rendszeresített veszélyes gépekről, a melléjük készletezett munkavédelmi eszközökről és azok szakszerű használatáról, az egyéb egyéni és kollektív védőeszközökről, és hogy ezeket milyen esetben, milyen módon kell használni a legmagasabb szintű védelem eléréséhez, a biztonságos munkavégzéshez.

Minden gyakorlaton és alkalmazáson alapvető kommunikációs eszköz a rádió, így fontos hogy minden önkéntesünk készségszinten tudja azt használni. Ismertettük a rádióforgalmazás főbb szabályait, a hívások típusait, az Egyesületnél használatos hívóneveket. Ezt követően mindenki gyakorolhatta a szabályos rádiózást instruktori koordináció mellett.

A tájékoztató napon 10 új önkéntesünk és 5 instruktorunk összesen 93 munkaórát teljesített.

 


 

 

 

Utoljára frissítve: 2017. február 13., hétfő 13:29