2016. szeptember 23., péntek 10:44

Bombát találtak a XII. kerületben

2016-09-21 bomba mom2016. szeptember 21-én Egyesületünk is segítséget nyújtott az Alkotás utca- Csörsz utca kereszteződésénél előtalált II. világháborús robbanótest hatástalanítása során. A tűzszerészek munkáját kárhelymegvilágítással, a lakosságvédelmi intézkedéseket pedig a befogadóhely üzemeltetésével segítettük.

21-én délben kaptuk a jelzést az Észak-budai Katasztrófavédelmi Kirendeltség munkatársaitól, miszerint robbanótestet találtak a XII. kerületben, és valószínűleg lakosságvédelmi intézkedésekre is szükség lesz, melyben kérik Egyesületünk segítségét. Elkezdtük felmérni önkénteseink riaszthatóságát, és a délután folyamán többször egyeztettünk a katasztrófavédelem munkatársaival. Valamivel 16 óra előtt kaptuk az információt hogy megszületett a döntés a lakosságvédelmi intézkedés részleteivel kapcsolatban, és 18:30 órától a MOM Kulturális Központban kijelölt befogadóhely üzemeltetésében számítanak ránk. Emellett, mivel a hatástalanítás munkálatainak tervezett kezdete 20:00 óra volt, a tűzszerészek kérésére kárhelymegvilágító készleteinket is a helyszínre vittük, és az általuk kért két helyre- a robbanótest előtalálása és a hatástalanítás kijelölt helyére- 2 világítást állítottunk fel.

Ezután megkezdtük a befogadóhely kialakítását, adatfelvételi pontot és elsősegélynyújtó helyiséget létesítettünk, az este folyamán kávét és teát készítettünk a befogadottak és a hivatásos szervek ott lévő tagjai számára. A bizonytalan ideig tartó művelet és a késői időpont miatt 21 órakor fektetőanyagot hoztunk a helyszínre, és egy termet alvásra alkalmas körletté alakítottunk át. Mikor ezzel megvoltunk, a távolságvédelmi akciókészletünk részét képező élelmiszercsomagból vacsorával kínáltuk a befogadott lakosokat. 

Rajtuk kívül sokan jöttek be a MOM-ba információt kérni az eseménnyel kapcsolatban, őket a katasztrófavédelem munkatársaival közösen tájékoztattuk az aktuális helyzetről.

A zárásokat éjfélkor oldották fel, a lakosok hazatérhettek, önkénteseink pedig megkezdték a befogadóhely felszámolását és a kárhelymegvilágító készletek visszaszerelését. A felszerelések ellenőrzését és bázisra történő visszaszállítását követően 01:00 órakor fejeztük be tevékenységünket.

A nap folyamán 5 fő önkéntesünk 35 munkaórát teljesített.

 

 


 

 

 

Utoljára frissítve: 2016. október 04., kedd 12:58