2017. február 13., hétfő 13:09

Jegesedés és ónos eső Hegyvidéken

2017-01-31 hegyvidék jegesedés2017. január 31-én az ónos eső adott munkát önkénteseinknek. A XII. kerületi Önkormányzat kérésére síkosságmentesítést, az FKI kérésére pedig felderítést végeztünk.

 

Estére a legmagasabb, 3. fokú riasztás volt várható a főváros területét elérő ónos eső miatt, ezért önkéntes tűzoltóink 16 órától ügyeletet adtak. Lejelentkeztek az FKI műveletirányításánál, és jelezték rendelkezésre állásukat a XII. kerület közbiztonsági referense felé is, miszerint kidőlt vagy veszélyes fák darabolására, és egyéb műszaki mentő feladatokra fel vannak készülve. A kerület kérésére azon járdaszakaszok és lépcsők síkosságmentesítését kezdték meg, mely a ráfagyott ónos eső miatt nehezen járhatóak és balesetveszélyesek voltak, de baj esetén megnehezítették vagy lehetetlenné tették például a mentők munkáját is.

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság azzal bízott meg minket, hogy derítsük fel a Hegyvidéki utakat, a járhatatlan utcákat pedig jelentsük az operatív törzs felé. 2 fős járőrrel bejártuk a főbb közlekedési útvonalakat, a buszok útvonalait, majd kisebb utcákban mértük fel a helyzetet, a tapasztalatokat rendszeresen jelentve.

A sok munka miatt az este folyamán további önkénteseket hívtunk be megerősíteni a járőröket. Minden kapott címet sikerült síkosságmentesíteni, és hajnali 1 órára az időjárás is kedvezőbbre fordult. Összesen 10 önkéntesünk vett részt a munkában, akik 16 címen végeztek síkosságmentesítést, emellett számos útszakaszon derítették fel a körülményeket. Eközben a BÖME-KECS velünk dolgozó tagja riasztást kapott Pócsmegyerre, ahol egy éppen két sérültet szállító mentőautó akadt el a havas-jeges úton. Egy önkéntesünkkel közösen indultak el és szabadították ki a bajbajutott mentőt.

További feladatot nem kaptunk, így 01:15-kor minden járőrünk visszatért a bázisra, ahol a felszerelések ellenőrzését és lepakolást követően 02:00 órakor indultunk haza.

Önkénteseink és tűzoltóink összesen 64 munkaórát teljesítettek.

 


 

 

 

 

Utoljára frissítve: 2017. február 13., hétfő 13:29